10.02.2017 22:44

Trochu moudra o sušeném ovoci

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak uchovat co nejdéle potraviny poživatelné tradující se až do starověku, kdy naši předci k sušení využívali především slunce. Sušením se především dosáhlo toho, že se z potraviny odstranila voda a vše ostatní zůstalo. V případě sušeného ovoce se dá říct, že vysušením získáme vše dobré v menším balení, protože prakticky ovoce zkoncentrujeme. Jeden kus ovoce obsahuje až 3,5násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci. Jedna porce sušeného ovoce tak může poskytnout velké procento denní doporučené dávky vitamínů a minerálních látek, jako například kyseliny listové. Výjimkou je ale vitamín C, jehož obsah je sušením výrazně snížen. Sušené ovoce obvykle obsahuje velké množství vlákniny a je skvělým zdrojem antioxidantů, hlavně polyfenolů. Polyfenolové antioxidanty pomáhají zlepšit průtok krve, přispívají k lepšímu trávení, snižují poškození způsobené volnými radikály a riziko mnoha chorob. Studie prokazují, že lidé, kteří jedí sušené ovoce, mají tendenci vážit méně a přijímat více živin, ve srovnání s jedinci, kteří sušené ovoce nekonzumují. V sušeném ovoci je zachována většina živin čerstvých plodů, díky sníženému obsahu vody jsou ale koncentrovanější.

—————

Zpět


Kontakt

Qtk-shop

274
Veřovice
74273


773488866